Biografie Piet Callens


Piet Callens (° 07-07-1970) begon zijn muzikale loopbaan op 7-jarige leeftijd in de schoot van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia te Harelbeke. Aldaar kreeg hij de eerste noten aangeleerd door toenmalig dirigent Aimé Holvoet, op dat moment zelf lid van de Kortrijk Brass Band nota bene.

Aan de plaatselijke muziekacademie doorliep hij de cycli notenleer, harmonie, muziekgeschiedenis en samenspel met glans. Zijn grootste inspiratie was echter zijn leraar klein koper, Freddy Knockaert. Bij hem leerde hij vooral wat muzikaliteit was, eerst op bugel, later op cornet. Onder impuls van de heer Knockaert nam Piet geregeld deel aan muziekwedstrijden om podiumervaring op te doen.

Op 16-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar de Kortrijk Brass Band. We noteren februari 1987. Bij de Kortrijk Brass Band doorliep hij de ganse cornetsectie alvorens hij in 1991 overstapte op euphonium. In 1995 nam hij de positie van principal euphonium in bij de Kortrijk Brass Band. Onder leiding van zijn dirigent en goede vriend Lieven Maertens slaagde hij erin als amateur een hoog muzikaal niveau te bereiken. In 1995 en 1997 werd Piet Callens uitgeroepen tot Belgisch solistenkampioen in de categorie + 18 jaar.
In oktober 2005 behaalde Piet de titel voor beste solist op de prestigieuze wedstrijd te Folkestone, die jaarlijks georganiseerd  wordt door de  Southern Counties Amateur Band Association (SCABA). Een beloning voor zijn jarenlange inzet bij de Kortrijk Brass Band.
Zijn grote voorbeelden zijn Steven Mead, Glynn Williams en Morgan Griffiths. Momenteel is Piet één van de langst dienende leden van de Kortrijk Brass Band.