Biografie Peter Maertens


Peter Maertens begon zijn muzikale studies op negenjarige leeftijd aan het Stedelijk Conservatorium Kortrijk op cornet. Na het afwerken van de notenleer besloot hij onder begeleiding van zijn vader en toenmalig dirigent van de KBB, Lieven Maertens, verder te studeren op althoorn. Al snel werd hij vast lid van de band en nam er na enkele jaren de positie van solohoorn in. Als onderdeel van zijn opleiding nam hij regelmatig deel aan solistenwedstrijden, wat in 1998 beloond werd met de titel Nationaal Kampioen in de categorie 18+ van de solistenwedstrijd van de Vlaamse Brass Band Federatie. Naast deze wedstrijd nam hij ook drie maal deel aan de solistenwedstrijd van de European Brass Band Association en eenmaal aan de British Open Solo Championships. In 2001 volgde een project met de folkgroep ‘The Swigshift’, wat resulteerde in de cd-opname ‘The Swigshift and Friends’.

Na het beëindigen van de opleiding kunstwetenschappen optie musicologie aan de Universiteit Gent, koos hij ervoor om zich aan het Royal Northern College of Music in Manchester te vervolmaken op althoorn bij Sandy Smith, Sheona White & Owen Farr. In juni 2002 behaalde hij er een Postgraduate Diploma in Performance. Tussen 2004 en 2007 werkte hij samen met de Brass Band Normandie waarbij hij instond voor de opleiding van de althoorns binnen de band. Als solist plaatste hij het instrument in een positief daglicht met o.a. de creatie van het concerto ‘Guillaume Le Conquerant’ van Thierry Muller.

In 2009 vatte hij de studie Master in de Klassieke Muziek aan het Conservatorium Gent aan bij dhr. Benny Wiame. In 2011 werd het eindrecital met o.a. opnieuw een creatie, het ‘Concord-Concerto’, van de Vlaamse componist Mathias Coppens, lovend onthaald.

Peter is solohoorn bij de Kortrijk Brass Band en de Brass Band Nord-pas-de-Calais. Bij die bands zet hij zich in voor de promotie van de althoorn. Met hen (en Brass Band Buizingen) kon hij diverse mooie projecten, concerten, (nationale) kampioenschappen en drie deelnames aan het Europees Kampioenschap realiseren.

Beroepshalve is Peter Maertens actief als leerkracht en coördinator aan het Conservatorium Kortrijk en de Kunstacademie Waregem. Sedert 2013 kwam daar een klas althoorn bij aan de muziekacademie van Oignies-Libercourt (Fr). In 2014 publiceerde hij het boek ‘Tenor or Alto Horn – One instrument, two names’. Dit jaar is er een derde première met ‘The Passage of Time’ van Dave Collins.