Dirigent Ward De Ketelaere


Ward De KetelaereWard De Ketelaere begon als negenjarige met notenleer- en gitaarlessen aan de Stedelijke Muziekschool te Sint-Niklaas. In dezelfde periode startte hij tevens bij de plaatselijke harmonie in Bazel met klarinet en later percussie.
Na enkele jaren ging hij slagwerk studeren bij Gert D’Haese en vervolgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij kreeg daar onder andere les van Gert François, Bart Quartier, Bart Bouckaert en Pieter Bast. Ward volgde masterclasses bij oa Marinus Komst, Steven Schick, Katarzina Mycka, Jan Pustjens, Bjørn Løken.
Tegenwoordig is hij vooral actief als freelance muzikant bij ondermeer het Brussels Philharmonic Orchestra, DeMunt, dePhilharmonie, Bl!ndman, Nadar ensemble enz.
Van 2007 tot 2010 vervoegde Ward het BL!NDMAN Drums kwartet en speelde daarmee in heel Europa en Canada. Enkele jaren geleden richtte hij samen met Kevin Verlaeckt en Pieter Vandermeiren Capello op, een organisatie met als doel het promoten van (blaas)muziek.
Een heleboel succesvolle evenementen later zijn ze nog altijd zeer actief bezig in hechte samenwerking met Jeugd en Muziek, Vlamo, Metropolis Music ea. Verder studeerde hij directie bij Dirk De Caluwe, een studie die hij nu vervolgt in Rotterdam.
Ook is Ward bezig met het arrangeren van blaas- en slagwerkmuziek. Eerste composities steken hier en daar de kop op…

 

Artistiek adviseur Lieven Maertens


Lieven MaertensLieven Maertens begon zijn muzikale studies aan het Conservatorium te Kortrijk. Als veertienjarige trekt hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, daarnaast geniet hij ook van een volledig klassieke humanioraopleiding. Te Gent studeert hij o.m. af voor trombone en kamermuziek. Tevens volgt hij directie bij Guy Duijck.

Tijdens zijn carrière als trombonist werkt hij als gast bij verschillende ensembles en orkesten naast zijn vaste betrekking als trombonist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine en leraar koper aan de Stedelijke Muziekacademie te Veurne. In 1979 nam hij deel aan de Internationale Muziekwedstrijd Trombone te Genève.

De eerste stappen als dirigent hafabra worden bij de Kon. Volksharmonie Sint-Jozef uit Menen (1976-1984) gezet. Met de Kon. Harmonie Sint-Cecilia Kruishoutem (1990-2002) en de Koninklijke Harmonie Onder Ons Wervik (1991-) boekt hij verschillende nationale en internationale successen.
Als trombonist begonnen bij de oprichting van Kortrijk Brass Band, neemt hij de leiding over in 1982. Met deze band behaalt hij zeer mooie resultaten in binnen-en buitenland, hoewel steeds werd geopteerd om met amateurmuzikanten te werken. Vele solisten werden begeleid en talrijke gastdirigenten krijgen de gelegenheid met Kortrijk Brass Band en zijn dirigent samen te werken. Dit levert uiteindelijk respect op tot ver over de grenzen.

Verdere vervolmaking als dirigent gebeurt bij Jan Segers aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, tijdens ‘Masterclasses’ en op de Internationale Dirigentencursus A (1992) te Kerkrade(Nl.) met Col. Arnold D. Gabriël (USA).

Momenteel werkt Lieven Maertens regelmatig als ‘bandtrainer’ in binnen-en buitenland ter voorbereiding van wedstrijden of concerten. Als jurylid in België komt hij aan bod in muziekacademies, solistenwedstrijden en op wedstrijden of festivals georganiseerd door de huidige federaties zoals VLAMO. In het buitenland fungeert hij regelmatig als jurylid voor de Franse federatie CMF bij hafabra-evenementen. In 2005 was hij tevens jurylid bij de Franse Open Kampioenschappen voor brassband te Amboise.

In federatieverband is Lieven Maertens actief als bestuurslid van Vlamo West-Vlaanderen, een functie die hij voorheen sedert 1995 vervulde bij het Muziekverbond en die hem in staat stelt mee te werken aan de professionele begeleiding van de Vlaamse amateurmusici.